Sanasta miestä, sarvesta härkää

Uusista sanaehdotuksista: Varussotilas on huono, sotilas kun on ammattinimike. Jos varusmiehestä muokataan varusnainen, tulee mielleyhtymä hyvin varustellusta. Toisin kuin lautanaisen kohdalla. Tuntuu menevän aina vaan sukupuolittuneemmaksi. Maallikkotuomari taas johtaa himpun harhaan, sillä hän ei ole käräjätuomariksi auskultoinut eikä samanarvoinen tuomiolauselmasta päätettäessä, vaikka äänellään mukana päätöksenteossa onkin -kaiken kukkuraksi kokoonpanoa käräjillä johtaa varatuomari.

Tasa-arvoa ei oikein saavuteta, vaikka puhuttaisiin tasa-airista. Jotenkin tuntuu myös siltä, että naisasianainen ja naisasiamies eivät olisi ajamassa samaa asiaa. Mutta ei anneta sen häiritä hyvin alkaneita sananmuunnoksia.

Kun karttafiguuri Suomineito taasen on hameväkeä, pitäisikö hänelle tasapuolisuuden vuoksi vaihteeksi pukea housut jalkaan. Onhan hän jo muutoinkin hieman puolittunut, oikeallako hän tervehtii? Korjataanpa tässä samalla myös maammelaulu. Oi maammo Suomi, synnyinmaa, maa kallis isien. Siinä ne olisivat, molemmat vanhemmat -maammo ja isi.

Menneet kutsuivat karhua mesikämmeneksi. Onko mies-sana jo jotain, mitä uskaltaa sanoa vain hiljaa pimeässä peiton alla. Se sisältää loppupäätteenäkin jotain liian maagista. Maskuliinisuudessa ja feminiinisyydessä näyttää olevan sellaista alkukantaista voimaa, joka pelottaa neutreja.

Palomies mitä luultavimmin kuitenkin tarvitsee testosteronia selviytyäkseen fyysisistä tehtävistään. Talonmies on nykyään isännöitsijä, kun taas emännöitsijä on sitten aivan eri juttu. Kun sotkemaan aletaan, niin otetaan ihmeessä uskontokin mukaan. Isä meidän, sanotaan uskontunnustuksessa… Muumimamma ja muumipappa, annettaisko niiden vaan olla.

Kettutytöt ovat tuttuja, kettupojista ei juuri kuule, kettuhenkilöitä siis? Entä jos joku on kettu miehekseen? Nukkumatti, tuo Itä-Berliinin lähettämä vakooja, kait hänestä on jo päästy? Nukkumaija toisi mieleen vain myrkkyhoitajan vanhainkodissa.

No viimeisenä saapuu kuitenkin viikatemies.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu