Arkea kuplan ulkopuolelta Havaintoja arjesta ajattelulla jatkettuna

Rentun ruusu

Yritin aikanani kylvää lupiinia kotipihan hiekkarinteeseen. Ei napannut. Ei kyllä lähtenyt vuorenkilpikään, vaikka sen piti olla pettämätön tilanvaltaaja. Maatiaiset siellä jyllää, heinät ja kellot sun muut. Pohjanmaalla pientareet kukki viime kesänä pelkkää maitohorsmaa. Äimän käkenä pällistelin että eikö lupiinin lupiinia. Ei. Voiko lööppi tappaa? Kurtturuusunkin. Ensin meni lupiini, sitten kurtturuusut, mikä on seuraava.

Äänestinkö hortonomia? Ensi vuonna pakolliset oliivipuut ojanpientareelle. Vieläköhän lakikirjassa seisoo ikiaikainen määräys humalasta talon nurkalla. Keskiajalla pähkinäpensaat kasvoivat Rovaniemellä. Onko ne ny sit alkuperäisiä vai vierasperäisiä. Ja kyllä. Haluaisin syödä kaskinaurista perunan sijaan. Alkuperäistä. Ja mettämulleja kans. Ja jotenkin ihan fiilispohjalta kuitenkin oon niinku tän kurtturuusunkin puolella. Ittekin jo vähän kurttu-ruusu. Kunnallinen puutarhavalvoja meiltä puuttuukin. Ompelukoneajokortti, tietokonekortti ja kurtturuusukortti olis niinku hyvä olla, jos aikoo osallistua. Johonkin sellaiseen - yhteiskunnalliseen. Toimintaan. Hyvää juhannusta ruusut kurtussa odotellen. Pujot on niin last season.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Rentunruusu, siis horsma kyllä kasvaa, samoin kuin lupiinikin jos rinne on muokattu ja peruskuiva, kuten tienpenkat. Pidän molempia kauniina, en vieraslajeina, no horsma, paloaukeiden ensivaltaaja onkin kotimainen.
Humalaakin meillä kasvaa kuten yli satavuotiasta kaskinaurista.
Ruusut meillä ovat pannassa, niin kauniita kuin ovatkin.
Haitallinen vieraslajihan se on kirjolohikin ja oikein luvan kanssa istutetaan tammukan riesaksi. Puronieriää (haitallinen vieraslaji), allaskarkuri, sitäkin meillä oikein suojellaan.
Niin, tepasteleehan meidän pihallamme ihan alkuperäisiä Itä-Suomen punaisia maatiaiskanoja, laiduntaen täysin vapaina.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kyllähän ruusut kauniita ovat; kurtturuusutkin, vaan vaimoni terveys ei siedä ruusunpiikin pistoja, piilevän sairauden nimi; aiha.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Horsma on kukinnan aikaan ilkeä kasvi allergikoille, enkä itsekään pidä sen villan lentelystä vaikka en sille allerginen olekaan. Hävitin lähialueen horsmakannan mekaanisesti heti tänne muuttomme jälkeen. Vähän oikein ajoitettua ruumiillista työtä kahtena kesänä ja se oli siinä.

Yksi ruusupuska on takapihalla ja sille on siis nyt julistettu virallinen kuolemantuomio. Saa olla rauhassa tämän kesän ja varmaan seuraavankin. Mitäpä tässä hötkyilemään. Odotellaan vaikka sitä uhkasakkoa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Horsma on hyötykasvi; siitä saa esimerkiksi salaattia ja teetä. Samoin google-haku "fireweed ice cream" tai "fireweed jelly" tuottaa runsaasti reseptejä.
Kun jotain kasvia alkaa kohdella hyötykasvina, se häviää itsestään, ellei sitä nimenomaan hoida. Kurtturuusu lähtisi varmaan, jos kotimainen ruusunmarja"tee" tai -sose tulisi suosituksi.

Toimituksen poiminnat